Rumsztyk z cukinią, pieczarkami i serem
W sezonie na cukinie dodaję ją prawie do wszystkiego. Dziś pomysł na soczyste i rumiane kotlety z dodatkami. Są naprawdę pyszne. Polecam!
Składniki:
ok 0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
pół szklanki tartej cukinii
2-3 pieczarki
ok 10 dkg żółtego sera
- Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
*** Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy, a gdy się zeszkli odkładamy do przestudzenia ***
*** Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Do mięsa dodajemy jajko, starte warzywa, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Masę dzielimy na około 6 części. Każdą z nich kolejno rozpłaszczamy na desce ***
*** Na masie układamy kawałek żółtego sera ***
*** Ser obtaczamy masą, tak aby powstał zgrabny kotlet ***
*** Kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika ***
*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy z ziemniaczkami posypanymi koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Na liście składników nie ma cukini
Jest ok