Rumsztyk z cukinią, pieczarkami i serem


Rumsztyk z cukinią, pieczarkami i serem

W sezonie na cukinie dodaję ją prawie do wszystkiego. Dziś pomysł na soczyste i rumiane kotlety z dodatkami. Są naprawdę pyszne. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

2 łyżki bułki tartej

1 cebula

pół szklanki tartej cukinii

2-3 pieczarki

ok 10 dkg żółtego sera

  • Dodatkowo:

bułka tarta do obtoczenia

olej do smażenia

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy, a gdy się zeszkli odkładamy do przestudzenia ***

*** Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Do mięsa dodajemy jajko, starte warzywa, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Masę dzielimy na około 6 części. Każdą z nich kolejno rozpłaszczamy na desce ***

*** Na masie układamy kawałek żółtego sera ***

*** Ser obtaczamy masą, tak aby powstał zgrabny kotlet ***

*** Kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***

*** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy z ziemniaczkami posypanymi koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Rumsztyk z cukinią, pieczarkami i serem