Tort Sonic / Pikachu
Wykonanie w domu wymarzonego tortu dla dziecka, wcale nie jest takie trudne jakby się wydawało. Wystarczy tylko upiec biszkopt, przygotować krem i zaopatrzyć się w masę cukrową (można zamówić na allegro). Robiąc tort dla dzieci zazwyczaj przekładam go klasycznym kremem śmietankowym z malinami, bo wiele dzieci nie lubi udziwnień 😉 Ciasto robi się dość szybko, ale trzeba sobie rozłożyć pracę na dwa lub trzy dni, gdyż po każdym etapie trzeba je schłodzić. Niespodzianka i szczęście w oczach dziecka gwarantowane!
*Kupując masę cukrową warto wybrać tak zwaną masę „do obkładania”, gdyż masa do figurek szybko twardnieje i później trudniej jest pokroić tort.
*Do przekładania tortu zazwyczaj używam mrożonych malin, ponieważ myślę, że zachowują one dłużej świeżość niż świeże owoce.
Składniki:
- Biszkopt:
Klasyczny jasny biszkopt przepis tutaj (KLIK)
- Poncz do nasączenia biszkoptu:
200ml wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
- Krem mascarpone:
500g serka mascarpone
500g śmietanki kremówki 30 lub 36%
ok 3 łyżek cukru pudru
2-3 garści mrożonych malin
- Ganache z białej czekolady z masłem:
200g miękkiego masła
200g białej czekolady
- Masa cukrowa:
ok 1 kg masy na pokrycie tortu, żółtej lub niebieskiej (ja używam masy cukrowej „do obkładania”)
masa w różnych kolorach do stworzenia dekoracji – w zależności od motywu tortu
*** Pieczemy biszkopt. U mnie jest to klasyczny jasny biszkopt o średnicy 18 cm (wystarczy na około 15-16 porcji) ***
*** Po całkowitym wystudzeniu (można na drugi dzień po upieczeniu) biszkopt kroimy na 3 lub 4 blaty (tort Sonic zrobiłam z 3 blatów, a Pikachu z 4) ***
*** Następnie przygotowujemy krem i poncz. Zimną śmietankę i serek przekładamy do misy miksera i ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i dalej mieszamy, do momentu uzyskania gęstej konsystencji ***
** Poncz: do ciepłej wody dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy do rozpuszczenia i odkładamy do przestudzenia ***
*** Powstały krem dzielimy na dwie lub trzy równe części – w zależności ile mamy blatów biszkoptu. Rant ustawiamy ponownie na średnicę biszkoptu i umieszczamy w nim pierwszy blat ciasta. Blat nasączamy ponczem ***
*** Na blacie rozsmarowujemy pierwszą część kremu, rozsypujemy garść mrożonych malin (nie rozmrażamy ich wcześniej), wyrównujemy łyżką. Całość przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy ponczem, rozsmarowujemy krem, dajemy maliny… i tak aż do ostatniego blatu biszkoptu. Górę również nasączamy ponczem. Całość zakrywamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej do następnego dnia ***
*** Po tym czasie całość oddzielamy ostrym nożem od brzegów i delikatnie zdejmujemy rant ***
*** Następnie przygotowujemy ganache z czekolady. Białą czekoladę umieszczamy w misce na garnku z gotującą się wodą, jest to tak zwana kąpiel wodna ***
*** Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści ***
*** Do miski miksera wrzucamy miękkie masło, w temperaturze pokojowej i ucieramy na średnich obrotach tak długo, aż będzie puszyste. Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę dodajemy powoli do masła, mieszając wszystko na małych obrotach, do połączenia się składników. Odstawiamy na blacie, aby ganache zgęstniał do gęstej konsystencji pasty ***
*** Masą obkładamy mocno schłodzony tort, wyjęty prosto z lodówki. Najpierw nakładamy pierwszą, cienką warstwę, aby „zatrzymać” okruszki ***
*** Tort wkładamy do lodówki, aby pierwsza warstwa zastygła. Nakładamy drugą warstwę, wyrównujemy. Czyścimy podkład, zanim masa zastygnie. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki, aby masa stwardniała ***
*** W międzyczasie rozwałkowujemy masę cukrową na delikatnie oprószonym cukrem pudrem blacie ***
*** Ozdoby na tort można przygotować sobie wcześniej aby masa stwardniała i była sztywna. Możemy też „uszy” i inne części wyciąć z tekturki i obkleić je masą, wówczas będą się ładnie trzymały na torcie. Warto też przymocować je na wykałaczkach lub patyczkach do szaszłyków do tortu ***
*** Gdy tynk na torcie zgęstnieje obkładamy go rozwałkowaną masą cukrową ***
*** Następnie doczepiamy ozdoby. Przed podaniem tort przechowujemy w lodówce. ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ