Naleśniki trójkąciki smażone z pieczarkami i serem
Danie bezmięsne, ale bardzo syte i treściwe. Oczywiście dla miłośników mięsnych obiadów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do farszu dodać kurczaka albo kiełbaskę. Fajny pomysł na inny niż zwykle obiadek. Naleśniczki palce lizać!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- Farsz:
ok 30 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
10 dkg żółtego sera
- Dodatkowo:
2 jajka
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy ***
*** Kiedy pieczarki zrumienią się, a woda odparuje, przyprawiamy całość solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Naleśniki przecinamy na pół ***
*** Na każdej połówce naleśnika układamy porcję podsmażonych pieczarek i posypujemy startym żółtym serem ***
*** Składamy, zaginając najpierw jeden bok do środka ***
*** A następnie zakrywamy drugim, tworząc trójkącik ***
*** Tak samo postępujemy z pozostałymi naleśnikami ***
*** Koperty naleśnikowe obtaczamy w roztrzepanym jajku ***
*** Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Super