Naleśniki trójkąciki smażone z pieczarkami i serem


Naleśniki trójkąciki smażone z pieczarkami i serem

Danie bezmięsne, ale bardzo syte i treściwe. Oczywiście dla miłośników mięsnych obiadów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do farszu dodać kurczaka albo kiełbaskę. Fajny pomysł na inny niż zwykle obiadek. Naleśniczki palce lizać!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • Farsz:

ok 30 dkg pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

10 dkg żółtego sera

  • Dodatkowo:

2 jajka

olej do smażenia

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy ***

*** Kiedy pieczarki zrumienią się, a woda odparuje, przyprawiamy całość solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Naleśniki przecinamy na pół ***

*** Na każdej połówce naleśnika układamy porcję podsmażonych pieczarek i posypujemy startym żółtym serem ***

*** Składamy, zaginając najpierw jeden bok do środka ***

*** A następnie zakrywamy drugim, tworząc trójkącik ***

*** Tak samo postępujemy z pozostałymi naleśnikami ***

*** Koperty naleśnikowe obtaczamy w roztrzepanym jajku ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Naleśniki trójkąciki smażone z pieczarkami i serem