Soczysta rybka w panierce jogurtowej z curry


Soczysta rybka w panierce jogurtowej z curry

Jeśli tak jak ja lubcie od czasu do czasu zjeść dobrą rybkę w chrupiącej i aromatycznej panierce, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Możemy tutaj użyć dowolnej białej ryby, u mnie jest to dorsz. Ciekawy pomysł na obiad inny niż zwykle. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg filetów z białej ryby (u mnie dorsz)

100g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

pół szklanki mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry

olej do smażenia

 

 

*** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka. Dodajemy mąkę oraz przyprawy: około 1 łyżeczkę soli i curry, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do ciasta wkładamy kawałki ryby, delikatnie mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę w cieście, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy filety z dwóch stron do zrumienienia ***

*** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE