Soczysta rybka w panierce jogurtowej z curry
Jeśli tak jak ja lubcie od czasu do czasu zjeść dobrą rybkę w chrupiącej i aromatycznej panierce, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Możemy tutaj użyć dowolnej białej ryby, u mnie jest to dorsz. Ciekawy pomysł na obiad inny niż zwykle. Polecam!
Składniki:
ok 0,5 kg filetów z białej ryby (u mnie dorsz)
100g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry
olej do smażenia
*** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki ***
*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka. Dodajemy mąkę oraz przyprawy: około 1 łyżeczkę soli i curry, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do ciasta wkładamy kawałki ryby, delikatnie mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę w cieście, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy filety z dwóch stron do zrumienienia ***
*** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ