Wakacyjne risotto z młodą kapustą
Kremowe i delikatne risotto z młodymi warzywami. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Polecam!
Składniki:
1 szklanka białego ryżu
opcjonalnie pół szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
Przyprawa: sól, pieprz, ulubione zioła
ok 2 szklanki bulionu lub wody
1 cebula
2 młode marchewki
1/4 główki młodej kapusty
2 łyżki siekanego koperku
2-3 łyżki tartego sera
*** Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy przez chwilę ciągle mieszając ***
*** Dodajemy grubo poszatkowaną kapustę, mieszamy i smażymy całość jeszcze przez chwilę ***
*** Wsypujemy suchy ryż, mieszamy. Wlewamy wino jeśli go używamy i zagotowujemy ***
*** Po chwili wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum ***
*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Posypujemy koperkiem i tartym serem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! Przepisy tutaj (KLIK)