Wakacyjne risotto z młodą kapustą


Wakacyjne risotto z młodą kapustą

Kremowe i delikatne risotto z młodymi warzywami. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Polecam!

 

 

Składniki:

1 szklanka białego ryżu

opcjonalnie pół szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Przyprawa: sól, pieprz, ulubione zioła

ok 2 szklanki bulionu lub wody

1 cebula

2 młode marchewki

1/4 główki młodej kapusty

2 łyżki siekanego koperku

2-3 łyżki tartego sera

 

 

*** Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy przez chwilę ciągle mieszając ***

*** Dodajemy grubo poszatkowaną kapustę, mieszamy i smażymy całość jeszcze przez chwilę ***

*** Wsypujemy suchy ryż, mieszamy. Wlewamy wino jeśli go używamy i zagotowujemy ***

*** Po chwili wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum ***

*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Posypujemy koperkiem i tartym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE