Jabłka w chrupiącym cieście jogurtowym
Banalnie proste i nieziemsko pyszne. Soczyste krążki jabłek obsmażone w delikatnym cieście jogurtowym. Chrupiące z zewnątrz i aksamitnie mięciutkie w środku. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
250g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 szklanka maki pszennej (150g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Dodatkowo:
1 jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy mąkę z sodą ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Jabłko obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry ***
*** Z plastrów za pomocą ostrego noża wycinamy gniazda nasienne ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy jedną łyżkę ciasta, rozpłaszczamy łyżką i układamy plaster jabłka ***
*** Jabłko przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak samo postępujemy z kolejnymi plackami ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ