Jabłka w chrupiącym cieście jogurtowym


Jabłka w chrupiącym cieście jogurtowym

Banalnie proste i nieziemsko pyszne. Soczyste krążki jabłek obsmażone w delikatnym cieście jogurtowym. Chrupiące z zewnątrz i aksamitnie mięciutkie w środku. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

1 szklanka maki pszennej (150g)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Dodatkowo:

1 jabłko

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy mąkę z sodą ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Jabłko obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry ***

*** Z plastrów za pomocą ostrego noża wycinamy gniazda nasienne ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy  jedną łyżkę ciasta, rozpłaszczamy łyżką i układamy plaster jabłka ***

*** Jabłko przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak samo postępujemy z kolejnymi plackami ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE