Smażony makaron z chrupiącymi warzywami i soczystym schabem


Smażony makaron z chrupiącymi warzywami i soczystym schabem

Lubicie dania kuchni azjatyckiej? Ja uwielbiam i często je przygotowuje. Są dość proste i szybkie do zrobienia, a w smaku nie mają sobie równych. Dziś polecam makaron z wieprzowiną i warzywami podsmażany w aromatycznym sosie. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 300g schabu

1 łyżka sosu tyjraki

pół łyżeczki soli

1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej (u mnie 5 smaków)

pół szklanki mąki do obtoczenia

olej do smażenia

  • Warzywa:

1 cebula

1 czerwona papryka

pół główki młodej kapusty

1 łyżka sosu tyriaki

5 łyżek sosu sojowego

Przyprawy: sól, pieprz, chilli, przyprawa do dań chińskich, cukier (ok pół łyżeczki)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo:

200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon…

1 łyżka kurkumy

1 łyżka oleju sezamowego lub masła klarowanego

1 łyżka sezamu

 

 

*** Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy ***

*** Następnie mięso kroimy w paski ***

*** Przekładamy do miski polewamy sosem i obsypujemy przyprawami, mieszamy ***

*** Następnie mięso obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso – krótko na dużej mocy palnika, często mieszając. Zbyt długie smażenie sprawi, że mięso będzie twarde ***

*** Usmażony schab przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Następnie dokładamy grubo poszatkowaną kapustę, mieszamy i jeszcze podsmażamy całość przez około 2 minuty ***

*** Dodajemy sos sojowy i tyriaki, zalewamy całość 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty często mieszając ***

*** Następnie zaciągamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/3 szklanki wody. Mieszankę wlewamy na patelnie i całość zagotowujemy ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą chińską, chilli i cukrem ***

*** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty soli ***

*** W woku lub na dużej patelni podgrzewamy olej lub masło i smażymy na nim dobrze odsączony z wody makaron ***

*** Po chwili dodajemy mięso, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy warzywa w sosie, mieszamy. Smażymy całość jeszcze przez chwilę. Posypujemy sezamem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE