Smażony makaron z chrupiącymi warzywami i soczystym schabem
Lubicie dania kuchni azjatyckiej? Ja uwielbiam i często je przygotowuje. Są dość proste i szybkie do zrobienia, a w smaku nie mają sobie równych. Dziś polecam makaron z wieprzowiną i warzywami podsmażany w aromatycznym sosie. Palce lizać!
Składniki:
ok 300g schabu
1 łyżka sosu tyjraki
pół łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej (u mnie 5 smaków)
pół szklanki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
- Warzywa:
1 cebula
1 czerwona papryka
pół główki młodej kapusty
1 łyżka sosu tyriaki
5 łyżek sosu sojowego
Przyprawy: sól, pieprz, chilli, przyprawa do dań chińskich, cukier (ok pół łyżeczki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon…
1 łyżka kurkumy
1 łyżka oleju sezamowego lub masła klarowanego
1 łyżka sezamu
*** Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy ***
*** Następnie mięso kroimy w paski ***
*** Przekładamy do miski polewamy sosem i obsypujemy przyprawami, mieszamy ***
*** Następnie mięso obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso – krótko na dużej mocy palnika, często mieszając. Zbyt długie smażenie sprawi, że mięso będzie twarde ***
*** Usmażony schab przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Następnie dokładamy grubo poszatkowaną kapustę, mieszamy i jeszcze podsmażamy całość przez około 2 minuty ***
*** Dodajemy sos sojowy i tyriaki, zalewamy całość 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty często mieszając ***
*** Następnie zaciągamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/3 szklanki wody. Mieszankę wlewamy na patelnie i całość zagotowujemy ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą chińską, chilli i cukrem ***
*** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty soli ***
*** W woku lub na dużej patelni podgrzewamy olej lub masło i smażymy na nim dobrze odsączony z wody makaron ***
*** Po chwili dodajemy mięso, mieszamy ***
*** Następnie dodajemy warzywa w sosie, mieszamy. Smażymy całość jeszcze przez chwilę. Posypujemy sezamem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ