Młoda kapusta na słodko-kwaśno
Aromatyczny i przepyszny dodatek do obiadu. Pasuje do wielu dań, świetnie sprawdzi się zarówno z mięskiem, jak i rybką. Idealnie współgra z młodymi ziemniaczkami obficie posypanymi koperkiem. Palce lizać!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 cebula
1 marchew
1/3 szklanki wody
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
3-4 łyżki octu
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
opcjonalnie: posiekany szczypiorek i/lub koperek
*** W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy razem przez chwilę ***
*** Następnie dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Mieszamy, posypujemy solą i pieprzem ***
*** Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, całość mieszamy, przez chwilę jeszcze razem przesmażamy, a następnie zalewamy wodą, zagotowujemy ***
*** Dusimy przez kilka minut, na małej mocy palnika często mieszając, aż warzywa zmiękną. ***
*** Na końcu przyprawiamy do smaku cukrem i octem. Podajemy jako dodatek do obiadu ***
*** SMACZNEGO ***