Młoda kapusta na słodko-kwaśno – pyszny dodatek do obiadu!


Młoda kapusta na słodko-kwaśno

Aromatyczny i przepyszny dodatek do obiadu. Pasuje do wielu dań, świetnie sprawdzi się zarówno z mięskiem, jak i rybką. Idealnie współgra z młodymi ziemniaczkami obficie posypanymi koperkiem. Palce lizać!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 cebula

1 marchew

1/3 szklanki wody

1 łyżka masła

2 łyżki cukru

3-4 łyżki octu

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

opcjonalnie: posiekany szczypiorek i/lub koperek

 

 

*** W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy razem przez chwilę ***

*** Następnie dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Mieszamy, posypujemy solą i pieprzem ***

*** Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, całość mieszamy, przez chwilę jeszcze razem przesmażamy, a następnie zalewamy wodą, zagotowujemy ***

*** Dusimy przez kilka minut, na małej mocy palnika często mieszając, aż warzywa zmiękną.  ***

***  Na końcu przyprawiamy do smaku cukrem i octem. Podajemy jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE