Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszny obiad jednogarnkowy do wykonania w zaledwie 15 minut. Makron skąpany w kremowym sosie śmietankowym z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów, to aromatyczne i sycące danie dla całej rodzinki.

 

 

Składniki:

ok 200g makaronu (u mnie wstążki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 100g szpinaku w liściach (świeżego lub rozmrożonego)

ok 7 plastrów suszonych pomidorów z zalewy olejowej

250ml śmietanki 30%

Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka

2-3 łyżki startego żółtego sera

 

 

 

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu ***

*** W międzyczasie na łyżce oleju z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy ***

*** Dodajemy szpinak i smażymy przez około 1 minutę ciągle mieszając ***

*** Dokładamy pokrojone w paseczki suszone pomidory, mieszamy ***

*** Całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy. Potrawę gotujemy ciągle mieszając, aż śmietanka zacznie gęstnięć, doprawiamy dość wyraziście do smaku ***

*** Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę ***

*** Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE