Ziemniaczki zapiekane ze szpinakiem i serem feta


Ziemniaczki zapiekane ze szpinakiem i serem feta

Smakowita bezmięsna przekąska. Świetna zarówno na przyjęcie, jak i na zwykłą kolacje lub dodatek do grilla. Ziemniaczki są łatwe i szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę dobrze. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 10 większych ziemniaków

ok 200g mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

2-3 łyżki słodkiej śmietanki

2-3 łyżki sera feta

100g żółtego sera

sól pieprz

1 łyżka masła

 

MOJA RADA: ziemniaczki możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK)

 

 

*** Obieramy ziemniaki, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy  i gotujemy prawie do miękkości ***

*** Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy ***

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy rozmrożony szpinak, przesmażamy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty czosnek ***

*** Dokładamy drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę ***

*** Wlewamy śmietankę, mieszamy ***

*** Dodajemy ser feta, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę ***

*** Gotowym farszem wypełniamy wgłębienia w ziemniakach ***

*** Na wierzch układamy starty ser żółty ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE