Ziemniaczki zapiekane ze szpinakiem i serem feta
Smakowita bezmięsna przekąska. Świetna zarówno na przyjęcie, jak i na zwykłą kolacje lub dodatek do grilla. Ziemniaczki są łatwe i szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę dobrze. Polecam!
Składniki:
ok 10 większych ziemniaków
ok 200g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
2-3 łyżki sera feta
100g żółtego sera
sól pieprz
1 łyżka masła
MOJA RADA: ziemniaczki możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK)
*** Obieramy ziemniaki, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości ***
*** Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy ***
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy rozmrożony szpinak, przesmażamy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty czosnek ***
*** Dokładamy drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę ***
*** Wlewamy śmietankę, mieszamy ***
*** Dodajemy ser feta, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę ***
*** Gotowym farszem wypełniamy wgłębienia w ziemniakach ***
*** Na wierzch układamy starty ser żółty ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ