Klopsiki bulgur w sosie śmietanowo-szpinakowym
Rumiane i soczyste klopsiki mięsne z dodatkami, zanurzone w pysznym i aromatycznym sosie. Świetne danie obiadowe, które możemy podać z ulubionymi dodatkami np z ziemniaczkami albo ryżem lub po prostu ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- Klopsiki:
500g mięsa mielonego wieprzowego
100g kaszy bulgur
1 jajko
1 nieduża cebula
garść świeżego szpinaku
1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
- Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2-3 garści świeżego szpinaku
pół szklanki bulionu
pół szklanki śmietanki kremówki
opcjonalnie pół papryczki chilli
olej do smażenia
*** Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone z ugotowaną kaszą, posiekanym szpinakiem i cebulą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku ***
*** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***
*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek (opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chilli) i szpinak, mieszamy ***
*** Podsmażamy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie. Następnie dokładamy ponownie klopsiki, zalewamy całość bulionem i zagotowujemy ***
*** Do kubka ze śmietanką dodajemy dwie łyżki gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy wszystko do klopsików ***
*** Całość zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy potrawę przez około 20 minut ***
*** W tym czasie klopsiki dojdą, a sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ