Mazurki pistacjowe
Kruche i delikatne ciasto z pysznym kremem pistacjowym. Te mazurki wprost rozpływają się w ustach. Są dość słodkie więc dla przełamania smaku, ciasto smarujemy kwaskowym dżemem malinowym. Możemy zrobić jeden duży mazurek i potem pokroić go na kawałki lub wykonać kilka mniejszych jajeczek, które zmieszczą się do koszyczka wielkanocnego.
Składniki:
300g mąki pszennej
20g cukru pudru
2 żółtka
160g zimnego masła
- Nadzienie pistacjowe:
pół słoika dżemu malinowego
50ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
100g pasty pistacjowej (100% pistacji – bez cukru)
- Do dekoracji:
garść pistacji
1 łyżka suszonych kwiatów jadalnych lub owoców liofilizowanych
*** Na stolnicę wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło ***
*** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***
*** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka lub duże kwadraty albo prostokąty ***
*** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki. Jeśli posiadamy małe foremki, możemy też wyciąć kilka ciasteczek do dekoracji mazurków ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Przygotowujemy nadzienie pistacjowe. W garnuszku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***
*** Po chwili mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści ***
*** Dodajemy pastę pistacjową ***
*** Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki jednolity krem. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Upieczone i wystudzone mazurki smarujemy cienką warstwą dżemu malinowego ***
*** Wypełniamy kremem pistacjowym i ozdabiamy rozdrobionymi pistacjami oraz suszonymi kwiatami lub liofilizowanymi owocami ***
*** Odkładamy do zastygnięcia kremu (choć u mnie nie doczekały i w większości zostały zjedzone z jeszcze lejącym kremem 😉 ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ