Jak rozpocząć przygodę z grillem na wiosnę?
Wiosenno-letni sezon zazwyczaj budzi pozytywne skojarzenia, a jednym z nich jest grillowanie. Od wielu lat jest to bardzo popularna forma spędzania czasu na świeżym powietrzu i w gronie najbliższych. To także sposób na szybki i tani posiłek dla całej rodziny. Jak przygotować się do grilla? O czym warto pamiętać?
Zdrowo, smacznie i w dobrym towarzystwie, czyli zalety grilla
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi grillowania. W Polsce jest to bardzo modna i popularna forma wypoczynku, której wyczekuje się wraz z nastaniem wiosny. Przyrządzanie potraw w ogrodzie lub na działce to świetna okazja do przebywania na świeżym powietrzu, a także spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi.
Grill jest bardzo prosty w obsłudze, a przygotowanie jedzenia nie zabiera dużo czasu. Poza tym, często uznawany jest za zdrowszą formę serwowania posiłku – nie wymaga smażenia na tłuszczu, a grillować można nie tylko mięso, ale też warzywa i owoce. Wszystko to sprawia, że grill staje się nieodłącznym elementem ogrodu oraz chętnie gości w domowych i restauracyjnych kuchniach.
Należy jednak pamiętać, że grillowanie zawsze musi odbywać się z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Warto też się do niego dobrze przygotować. Jak rozpocząć przygodę z grillem? Od czego zacząć przygotowania?
Stalowy na kółkach czy… mały domek? Jaki grill będzie odpowiedni?
Pierwszy własny grill to niezapomniana przygoda. Pogoda dopisuje, ogród wysprzątany, a w głowie już gotowa lista dań i gości. A co z grillem? Jak kupić odpowiedni grill i czym kierować się przy wyborze? Zakup grilla powinien być dobrze przemyślany, przede wszystkim pod kątem jego przeznaczenia.
W przypadku dużego ogrodu można zdecydować się na grill zabudowany betonem, na przykład w postaci małego domku z paleniskiem. Może być on opalany zarówno węglem drzewnym, jak i drewnem. Taka mini budowla – oprócz pełnienia swojej funkcji grilla – może być atrakcyjną ozdobą ogrodu lub działki. Ważne, aby pamiętać, że nie jest ona mobilna i trzeba dobrze przemyśleć miejsce, w którym stanie.
Inną propozycją może być lżejszy, węglowy grill na kółkach, o wielu kształtach i rozmiarach. Grill wykonany jest ze stali nierdzewnej, a więc jest łatwy do przemieszczenia. Mniejsze modele, między innymi grille jednorazowe, można zabrać ze sobą na piknik do parku, lasu czy nad jezioro.
Węgiel i inne akcesoria – bezpieczeństwo grillowania
Oczywiście sam grill to nie wszystko i należy zaopatrzyć się między innymi w odpowiednie paliwo. W przypadku grilla węglowego warto kupić większe opakowanie węgla drzewnego i rozpałki w postaci płynu lub kostek. Warto też pomyśleć o akcesoriach, takich jak szczypce, widelce czy łopatki do nakładania węgla.
Bardzo ważna jest właściwa i regularna pielęgnacja grilla, co jest nie tylko kwestią estetyki, ale przede wszystkim zdrowia. Przypalone resztki jedzenia są po pewnym czasie trudne do usunięcia, dlatego dobrze jest czyścić ruszt na bieżąco. Specjalne preparaty, szczotki i druciaki do grilla znacznie ułatwią tę czynność. Warto też często czyścić nie tylko ruszt, ale też czaszę i pokrywę. Co jakiś czas można przemyć całe urządzenie pastą na bazie octu i wody lub sody oczyszczonej. Po skończonym grillowaniu należy poczekać do wystygnięcia grilla, co można przyspieszyć zakrywając go szczelnie pokrywą lub posypując solą, ewentualnie sodą oczyszczoną.
Grillowanie to wspaniała forma wypoczynku, która już od dawna nie ogranicza się do ogrodu lub działki. Grille coraz częściej pojawiają się w parkach, na leśnych polanach, a nawet miejskich podwórkach. Należy jednak upewnić się, że w danym miejscu grillowanie jest dozwolone, a sama czynność – bezpieczna.