Koperty naleśnikowe z farszem meksykańskim
Idealne danie dla tych, którzy tak jak ja uwielbiają naleśniki pod każdą postacią. Koperty z farszem meksykańskim, to smakowite połączenie mięsa mielonego z papryką, fasolą i kukurydzą w gęstym sosie pomidorowym. Całość panierujemy w jajku i podsmażamy na patelni. Danie palce lizać!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
350g wołowego mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
1 papryczka chilli (lub pół jeśli chcemy mniej pikantnie)
1 pomidor
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół szklanki czerwonej fasoli z puszki
przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju do smażenia
- Dodatkowo:
10 dkg żółtego sera
2 jajka
olej do smażenia
*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek ***
*** Dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy na rumiano ***
*** Paprykę kroimy w krostę, a papryczkę chilli w cienkie plasterki ***
*** Pomidora kroimy w większą kostkę ***
*** Papryki dodajemy do mięsa, mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, podsmażamy. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***
** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty ***
*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Naleśniki przecinamy na pół ***
*** Na każdej połówce naleśnika rozsmarowujemy cienką porcję farszu ***
*** Posypujemy startym żółtym serem ***
*** Składamy, zaginając najpierw jeden bok do środka ***
*** A następnie zakrywamy drugim, tworząc trójkącik ***
*** Koperty naleśnikowe obtaczamy w roztrzepanym jajku ***
*** Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ***
*** Z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo smaczne danie. Wszystkim smakowało:)