Wytrawne naleśniki zapiekane z pieczarkami i porem
Naleśniki faszerowane i zapiekane z serem oraz sosem majonezowo-ketchupowym, to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub kolację dla całej rodzinki. Polecam!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
250g pieczarek
1 por
1 łyżka masła
20 dkg żółtego sera
sól, pieprz
- Dodatkowo:
2 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Przygotowujemy farsz. pora i pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do wystudzonego farszu dodajemy połowę startego sera ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcje farszu ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy jak krokiety ***
*** Gotowe układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem ***
*** Posypujemy pozostałym startym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
Farsz wychodzi rewelacyjny !