Wilgotna babka kakaowa na żółtkach
Kiedy zostaną ci żółtka po wypieku np. bezy albo ciasta białkowego, możesz je wykorzystać do upieczenia pysznej i bardzo prostej babki w polewie czekoladowej. Robi się ją łatwo i wprost ekspresowo, bo nawet bez potrzeby użycia miksera. Polecam!
Składniki:
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
5 żółtek
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1 szklanka mleka
90g oleju rzepakowego
250g ciemnego dżemu np wiśniowego, porzeczkowego, truskawkowego itp
- Polewa:
1 czekolada mleczna
pół czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
*** Do miski przekładamy mokre składniki: mleko, żółtka, olej i dżem. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki ***
*** Ciasto przekładamy do dużej foremki na babkę ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy ***
*** Następnie przygotowujemy polewę. Czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce. Dolewamy mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej ***
*** Babkę polewamy płynną czekoladą i odkładamy do zastygnięcia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Ciasta z białek Przepisy tutaj (KLIK)
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ