Wilgotna babka kakaowa na żółtkach


Wilgotna babka kakaowa na żółtkach

Kiedy zostaną ci żółtka po wypieku np. bezy albo ciasta białkowego, możesz je wykorzystać do upieczenia pysznej i bardzo prostej babki w polewie czekoladowej. Robi się ją łatwo i wprost ekspresowo, bo nawet bez potrzeby użycia miksera. Polecam!

 

 

Składniki:

* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

5 żółtek

350g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

szczypta soli

200g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

1 szklanka mleka

90g oleju rzepakowego

250g ciemnego dżemu np wiśniowego, porzeczkowego, truskawkowego itp

  • Polewa:

1 czekolada mleczna

pół czekolady gorzkiej

3 łyżki mleka

 

 

*** Do miski przekładamy mokre składniki: mleko, żółtka, olej i dżem. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki ***

*** Ciasto przekładamy do dużej foremki na babkę ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy ***

*** Następnie przygotowujemy polewę. Czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce. Dolewamy mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej ***

*** Babkę polewamy płynną czekoladą i odkładamy do zastygnięcia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE