Naleśniki faszerowane mięsem i kaszą bulgur
Kolejny pomysł na przetworzenie mięsa, które pozostało nam z obiadu. Taki farsz wykorzystałam też niedawno w pierogach i również wyszło mega pysznie. Do faszerowania naleśników możemy użyć mięso gotowane, pieczone, smażona, a także duszone w sosie. Polecam!
Składniki:
5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)
- Farsz:
ok 0,5 kg mięsa – gotowanego, pieczonego lub smażonego
50g kaszy bulgur
1-2 cebule
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
- Dodatkowo:
20dkg żółtego sera
2-3 łyżki pikantnego ketchupu
*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***
*** Przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***
*** Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy ***
*** Cebulę z kaszą dodajemy do mięsa ***
*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem sojowym ***
*** Farsz powinien być dość wyraziście przyprawiony ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** Posypujemy niewielką ilością startego żółtego sera ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Polewamy ketchupem i posypujemy pozostałym startym serem ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ