Pierogi bulgur
Te domowe pierogi są naprawdę pyszne, a zrobicie je wykorzystując mięso, które zostało Wam z obiadu (może być gotowane, pieczone lub smażone). Świetnie przyprawiony farsz, z niebanalnymi dodatkami oraz delikatne i leciutkie ciasto, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
200 ml wody
2 łyżki masła
2 szklanki mąki + mąka do podsypania
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- Farsz:
ok 0,5 kg mięsa – gotowanego, pieczonego lub smażonego
50g kaszy bulgur
1-2 cebule
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
*** Przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***
*** Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy ***
*** Cebulę z kaszą dodajemy do mięsa ***
*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem sojowym ***
*** Farsz powinien być dość wyraziście przyprawiony ***
*** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***
*** Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***
*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto ***
*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***
*** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy ***
*** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***
*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia ***
*** Składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***
*** Pierogi możemy podać polane stopionym masłem i posypane zeszkloną cebulką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ