Kiełbasa w curry


Kiełbasa w curry

Currywurst to słynne danie pochodzenia niemieckiego. Są to smażone kiełbaski podawane w pomidorowym sosie curry, serwowane najczęściej z bułką lub frytkami. Pyszne i szybkie!

 

 

Składniki:

4-6 kiełbas grillowych (u mnie polska surowa)

2 cebule

2-3 łyżki curry

szczypta chilli

400ml ketchupu pikantnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

250ml wody

2 łyżki miodu

3 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)

olej do smażenia

 

 

*** Kiełbasę nacinamy z dwóch stron ***

*** Cebulę kroimy w półplasterki ***

*** Kiełbasę podsmażamy z dwóch stron na mocno rumiano ***

*** Usmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu rumienimy cebulkę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej ketchup i koncentrat ***

*** Wlewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy miód, ocet i sos (opcjonalnie). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Doprawiamy carry i chilli ***

*** Mieszamy i dokładamy podsmażone wcześniej kiełbaski ***

*** Kiełbaski możemy włożyć w całości do sosu lub pokroić je na kawałki lub plastry ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE