Kiełbasa w curry
Currywurst to słynne danie pochodzenia niemieckiego. Są to smażone kiełbaski podawane w pomidorowym sosie curry, serwowane najczęściej z bułką lub frytkami. Pyszne i szybkie!
Składniki:
4-6 kiełbas grillowych (u mnie polska surowa)
2 cebule
2-3 łyżki curry
szczypta chilli
400ml ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250ml wody
2 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
olej do smażenia
*** Kiełbasę nacinamy z dwóch stron ***
*** Cebulę kroimy w półplasterki ***
*** Kiełbasę podsmażamy z dwóch stron na mocno rumiano ***
*** Usmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu rumienimy cebulkę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej ketchup i koncentrat ***
*** Wlewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy miód, ocet i sos (opcjonalnie). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Doprawiamy carry i chilli ***
*** Mieszamy i dokładamy podsmażone wcześniej kiełbaski ***
*** Kiełbaski możemy włożyć w całości do sosu lub pokroić je na kawałki lub plastry ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ