Klopsiki lekko azjatyckie 😉
Bardzo lubię robić klopsiki na obiad, są szybkie w przygotowaniu, łatwo się je podgrzewa i pasują zarówno do ryżu, makaronu jak i ziemniaczków. Moja dzisiejsza propozycja to proste danie jednogarnkowe z orientalną nutką dla całej rodziny. Soczyste klopsiki z ryżem curry i azjatycką mieszanka warzyw. Danie palce lizać!
Składniki:
- Klopsiki:
500g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
- Dodatkowo:
100g ryżu (1 woreczek)
1 łyżka curry
1 opakowanie mrożonki azjatyckiej lub chińskiej (mrożone warzywa)
1 łyżka masła
*** Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry i szczypty soli do miękkości. Odcedzamy, przelewamy wodą ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i przyprawy –do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiano ***
*** Do podsmażonych klopsików dokładamy mrożone warzywa ***
*** Mieszamy i podsmażamy wszystko na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną ***
*** Dodajemy łyżkę masła oraz wcześniej ugotowany ryż ***
*** Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą ***
*** Przed podaniem możemy dodatkowo posypać siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ