Faworki serowe
Ten delikatny i kremowy smak rewelacyjnie łączy tradycję z nowoczesnością. Przepis jest bardzo prosty, a faworki wychodzą kruche i przepyszne. Warto wypróbować!
Składniki:
- Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (300g)
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
4 żółtka
szczypta soli
pół łyżeczki sody
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
Olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
*** Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy mascarpone, żółtka, sodę i sól. Całość mieszamy, dodajemy spirytus i zagniatamy ciasto ***
*** Ciasto tłuczemy wałkiem, aż powstanie placek, składamy na pół i znowu tłuczemy. Robimy tak kilkakrotnie, aby napowietrzyć ciasto, dzięki czemu w trakcie pieczenia stworzą się bąbelki ***
*** Zbite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich po kolei cieniutko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie ***
*** Rozwałkowane ciasto kroimy nożem lub radełkiem w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy na mniejsze prostokąty, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki ***
*** Gotowe ciasta układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i zaczynamy rozgrzewać tłuszcz ***
*** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***
*** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem. Następnie faworki przekładamy na talerz ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Pączki i faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK)
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ