Najlepsze udka z piekarnika


Najlepsze udka z piekarnika

Soczysty zapiekany kurczak z chrupiącą skórką, to coś co lubią chyba wszyscy. Mięso pieczone w tej marynacie wychodzi kruche, delikatne i aromatyczne. Jednocześnie polecam upiec razem z udkami pyszne ziemniaczki i będziemy mieć cały obiadek za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK).

 

 

Składniki:

8-10 udek kurczaka

  • Marynata:

1 łyżka pikantnego ketchupu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka oliwy

100ml wody

1 łyżeczka soli i słodkiej papryki

pół łyżeczki pieprzu i kurkumy

1 przeciśnięty ząbek czosnku

 

 

*** Udka myjemy, osuszamy i nacinamy ostrym nożem na powierzchni ***

*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Udka kurczaka przekładamy do marynaty, mieszamy i całość odkładamy na około pół godziny ***

*** Mięso razem z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy pod przykryciem przez około 35 minut (przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową) ***

*** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, udka polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut już bez przykrycia, aby skórka się zrumieniła ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE