Najlepsze udka z piekarnika
Soczysty zapiekany kurczak z chrupiącą skórką, to coś co lubią chyba wszyscy. Mięso pieczone w tej marynacie wychodzi kruche, delikatne i aromatyczne. Jednocześnie polecam upiec razem z udkami pyszne ziemniaczki i będziemy mieć cały obiadek za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK).
Składniki:
8-10 udek kurczaka
- Marynata:
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
100ml wody
1 łyżeczka soli i słodkiej papryki
pół łyżeczki pieprzu i kurkumy
1 przeciśnięty ząbek czosnku
*** Udka myjemy, osuszamy i nacinamy ostrym nożem na powierzchni ***
*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Udka kurczaka przekładamy do marynaty, mieszamy i całość odkładamy na około pół godziny ***
*** Mięso razem z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy pod przykryciem przez około 35 minut (przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową) ***
*** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, udka polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut już bez przykrycia, aby skórka się zrumieniła ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ