Ciasto czarno-białe
Kruche miodowe blaty przełożone pysznym kremem i uwieńczone delikatną polewą. Rewelacyjne ciacho, które sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze. Polecam!
Składniki:
*na foremkę o wymiarach 32x20cm
- Kruche ciasto:
700g mąki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
300g masła
6 łyżek miodu
3 łyżki mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
- Krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 36%
2 śmietan fixy
4 łyżki cukru pudru
- Polewa czekoladowa:
50g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady (wedle upodobań)
*** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia ***
*** Następnie całość przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) ***
*** Wszystko razem zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 4 równe części ***
*** Ciasto możemy upiec na dwa sposoby. Możemy upiec 4 blaty na blaszce na której później będziemy składać ciasto, lub upiec dwa duże blaty ciasta na blaszkach z wyposażenia piekarnika i później przeciąć je na pół. W obu przypadkach finalnie uzyskamy 4 blaty ciasta (przy pieczeniu na dużych blachach i przecięciu na pół, ciasta pewnie będą mniejsze niż blaszka w której będziemy składać ciasto, ale nie jest to problemem bo krem jest stabilny i nie wycieka bokami ***
*** Jeśli pieczemy dwa duże blaty, blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej dwie części ciasta wyrównując je palcami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta ***
*** Zaraz po upieczeniu ciasta przecinamy na dwie równe części i odkładamy do wystudzenia ***
*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy krem. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder oraz śmietan fix i całość ubijamy, aż uzyskamy gęsty krem ***
*** Krem dzielimy na 4 części i przekładamy nim ciasto ***
*** Każdą część kremu dociskamy kolejnym blatem ciasta. Ostatnią porcję rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta i wygładzamy ***
*** Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przelewamy do woreczka, robimy małą dziurkę i polewamy ciasto tworząc paseczki ***
*** Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką przeciągamy w poprzek aby powstał wzorek ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na cała noc ***
*** Ciasto z każdym kolejnym dniem smakuje lepiej ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ