Rybka ze szpinakiem w sosie curry
To danie jest tak dobre, że zajadają się nim nawet ci, którzy zazwyczaj kręcą nosem na rybę. Do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy wykorzystać dowolne filety rybne i szpinak świeży lub mrożony, wedle uznania. Polecam!
Składniki:
ok 600g filetów rybnych (u mnie łosoś i dorsz)
100g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego)
1 ząbek czosnku
pół papryczki chilli
200ml śmietanki 30%
sól, pieprz cytrynowy, curry
pół szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
*** Rybę kroimy na porcję (odcinamy skórę jeśli jest) ***
*** Przyprawiamy delikatnie z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym. Zostawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania ***
*** Następnie kawałki ryby obtaczamy kolejno w mące ***
*** Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony ***
*** Obsmażoną rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy przez chwilę szpinak ***
*** Dodajemy przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę ***
*** Następnie całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy ***
*** Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i curry ***
*** Do sosu dokładamy podsmażoną wcześniej rybę ***
*** Całość dusimy na niedużym ogniu przez około 5 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ