Rybka ze szpinakiem w sosie curry


Rybka ze szpinakiem w sosie curry

To danie jest tak dobre, że zajadają się nim nawet ci, którzy zazwyczaj kręcą nosem na rybę. Do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy wykorzystać dowolne filety rybne i szpinak świeży lub mrożony, wedle uznania. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 600g filetów rybnych (u mnie łosoś i dorsz)

100g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego)

1 ząbek czosnku

pół papryczki chilli

200ml śmietanki 30%

sól, pieprz cytrynowy, curry

pół szklanki mąki pszennej

olej do smażenia

 

 

*** Rybę kroimy na porcję (odcinamy skórę jeśli jest) ***

*** Przyprawiamy delikatnie z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym. Zostawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania ***

*** Następnie kawałki ryby obtaczamy kolejno w mące ***

*** Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony ***

*** Obsmażoną rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy przez chwilę szpinak ***

*** Dodajemy przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę ***

*** Następnie całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy ***

*** Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i curry ***

*** Do sosu dokładamy podsmażoną wcześniej rybę ***

*** Całość dusimy na niedużym ogniu przez około 5 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE