Makaron z kurczakiem terijaki i warzywami


Makaron z kurczakiem terijaki i warzywami

Prosty i unikatowy sposób przygotowania sosu, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak oraz aromat. Mięso jest kruche i soczyste, a całe danie mega smaczne. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

ok 200g makaronu do dań chińskich np chow mein

1 opakowanie mrożonych warzyw do dań chińskich

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz

1 łyżeczka kurkumy

olej do smażenia

  • Sos terijaki:

50ml sosu sojowego

50ml wody

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka miodu

pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

1 przeciśnięty ząbek czosnku

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w paski ***

*** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ***

*** Oprószamy mąką ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ***

*** Gdy kurczak straci surowy kolor dodajemy mrożone warzywa ***

*** Smażymy często mieszając, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu (do wody dodajemy kurkumę) ***

*** Gotowy makaron odcedzamy ***

*** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki ***

*** Gotowy sos wlewamy na patelnie z kurczakiem i warzywami, mieszamy i zagotowujemy, jeśli będzie zbyt gęsty, dodajemy więcej wody. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem  ***

*** Wszystko przekładamy na makaron i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE