Makaron z kurczakiem terijaki i warzywami
Prosty i unikatowy sposób przygotowania sosu, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak oraz aromat. Mięso jest kruche i soczyste, a całe danie mega smaczne. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
ok 200g makaronu do dań chińskich np chow mein
1 opakowanie mrożonych warzyw do dań chińskich
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
olej do smażenia
- Sos terijaki:
50ml sosu sojowego
50ml wody
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
*** Filety z kurczaka kroimy w paski ***
*** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ***
*** Oprószamy mąką ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ***
*** Gdy kurczak straci surowy kolor dodajemy mrożone warzywa ***
*** Smażymy często mieszając, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu (do wody dodajemy kurkumę) ***
*** Gotowy makaron odcedzamy ***
*** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki ***
*** Gotowy sos wlewamy na patelnie z kurczakiem i warzywami, mieszamy i zagotowujemy, jeśli będzie zbyt gęsty, dodajemy więcej wody. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Wszystko przekładamy na makaron i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ