Najlepszy sernik gotowany!
Szybkie, proste w przygotowaniu, efektowne i przepyszne ciasto nie wymagające pieczenia. Sama się dziwie, że nigdy wcześniej nie robiłam sernika gotowanego, bo okazał się prawdziwym hitem, bardzo wszystkim smakował i na pewno zagości u nas jeszcze nie raz. Polecam wypróbować ten przepis!
Pomysł na ciasto (na który naniosłam drobne zmiany) pochodzi ze strony „smaki katriny”
Składniki:
* na blaszkę o wymiarach 32 x 20 cm
- Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
200g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- Dodatkowo:
ok 100 sztuk okrągłych biszkoptów (ok 500g)
2-3 łyżki gorzkiego kakao
- Do nasączenia:
1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
lub 1 szklanka gorzkiego kakao
*** Do garnka przekładamy masło oraz cukier i podgrzewamy delikatnie mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą ***
*** Dodajemy ser mielony, mieszamy ***
*** Do masy serowej wbijamy 3 jajka i mieszamy najlepiej trzepaczką cały czas podgrzewając ***
*** W osobnej miseczce mieszamy mleko z budyniami i mąką ***
*** Masę serową podgrzewamy na dużym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliła, gdy zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone w mleku budynie i mieszamy. Gotujemy już na mniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy na około 10 minut do lekkiego przestudzenia ***
*** Przygotowujemy kawę lub kakao – co wolimy. W tym celu w jednej szklance ciepłej wody rozpuszczamy około 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub w szklance ciepłego mleka dwie łyżki gorzkiego kakao ***
*** Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie lub kakao. Biszkopty tylko zamaczamy, nie nasączamy ich długo bo będą zbyt miękkie ***
*** Masę serową dzielimy na 3 części. Na biszkopty wykładamy pierwszą część masy serowej, wyrównujemy ***
*** Nakładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, zakrywamy drugą warstwą masy serowej, wyrównujemy ***
*** Powtarzamy czynność jeszcze raz i na koniec układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Łącznie mamy 4 warstwy biszkoptów i 3 warstwy masy serowej. Biszkopty na wierzchu ciasta oprószamy przez sitko gorzkim kakao ***
*** Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Ciekawy przepis.Warto go wyprobowac.
Wygląda pysznie.