Kurczak w szklistym sosie pieczarkowym
Delikatny sos pieczarkowy w połączeniu z soczystym i kruchym mięskiem drobiowym, to świetny pomysł na szybki oraz łatwy obiadek dla całej rodziny. Danie możemy serwować z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub ryżem. Palce lizać!
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
ok 200g pieczarek
1 cebula
300ml bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego koperku
*** Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połówki ***
*** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością papryki mielonej ***
*** Kawałki mięsa kolejno obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy mięso ***
*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem. Na tym samym tłuszczu podsmażamy natomiast pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy ***
*** Pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa, całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut ***
*** Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodajemy ok 5 łyżek wody, mieszamy i wlewamy całość na patelnie ***
*** Podgrzewamy na dużym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Na koniec potrawę posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ