Serniczek kinder bueno
Czy jest ktoś kto nie lubi batoników kinder bueno? Ja je uwielbiam i często robię krem o tym smaku do tortu. Tym razem postanowiłam wykonać mój ulubiony sernik z mlekiem skondensowanym z takim właśnie batonikowym przełożeniem. Bardzo nam smakował, więc polecam serdecznie ten przepis!
Składniki:
- Sernik:
ok 200g herbatników kakaowych
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Dodatkowo:
250g serka mascarpone
350ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
6 pojedynczych batoników kinder bueno – jasnych lub ciemnych albo pół na pół
1 czekolada deserowa
*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników ***
*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***
*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***
*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy ***
*** Sernik przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Gdy sernik ostygnie przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość miksujemy najpierw na niskich obrotach, aby nie pryskało, a następnie zwiększamy aż do najwyższych obrotów. Ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem ***
*** Batoniki kinder bueno kroimy na małe kawałki ***
*** Pokrojone batoniki mieszamy z kremem śmietankowym ***
*** Gotowy krem wykładamy na sernik i wyrównujemy ***
*** Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przelewamy do woreczka, robimy małą dziurkę i polewamy ciasto ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy produkty należy wczoraj wyjąć z lodówki żeby były w temp pokojowej?
Skąd taka ilość herbatników, skoro układamy je tylko na spodzie?
Wkradł się błąd, bardzo dziękuje za uwagę, już poprawione. Pozdrawiam serdecznie :))
Pieczemy sernik z termoobieg czy góra i dół? 🙂
Do pieczenia sernika najlepsza jest funkcja pieczenia „góra-dół”, aby ciasto równomiernie i niegwałtownie się wypiekało.