Świąteczne ciasteczka maślane


Świąteczne ciasteczka maślane

Kruche, delikatne i przepyszne ciastka. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Po wystudzeniu można je przechowywać w szczelnej puszce nawet do 8 tygodni. Polecam!

 

 

Składniki:

250g mąki pszennej

90g cukru pudru

1 żółtko jajka

190g zimnego masła

2 płaskie łyżki kakao

pół łyżeczki cynamonu

 

 

*** Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko ***

*** Wszystko razem zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i cynamon  ***

*** Zagniatamy ***

*** Oba ciasta wkładamy do foliowych woreczków i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około pół centymetra ***

*** Z ciasta wycinamy mniejsze i większe kształty ***

*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Świąteczne ciasteczka maślane

  • Anonim

    Pieknie wygladaja ciasteczka.Brawo!Gdzie Pani kupila miniaturkowe foremki?Pozdrawiam i zycze zdrowych,spokojnych ,radosnych Swiat Bozego Narodzenia.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Witam, bardzo dziękuje :)) Te mini wykrawacze mam już od kilku lat, kupiłam chyba na Allegro albo w jakimś internetowym sklepie cukierniczym.