Świąteczne ciasteczka maślane
Kruche, delikatne i przepyszne ciastka. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Po wystudzeniu można je przechowywać w szczelnej puszce nawet do 8 tygodni. Polecam!
Składniki:
250g mąki pszennej
90g cukru pudru
1 żółtko jajka
190g zimnego masła
2 płaskie łyżki kakao
pół łyżeczki cynamonu
*** Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko ***
*** Wszystko razem zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i cynamon ***
*** Zagniatamy ***
*** Oba ciasta wkładamy do foliowych woreczków i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około pół centymetra ***
*** Z ciasta wycinamy mniejsze i większe kształty ***
*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
Pieknie wygladaja ciasteczka.Brawo!Gdzie Pani kupila miniaturkowe foremki?Pozdrawiam i zycze zdrowych,spokojnych ,radosnych Swiat Bozego Narodzenia.
Witam, bardzo dziękuje :)) Te mini wykrawacze mam już od kilku lat, kupiłam chyba na Allegro albo w jakimś internetowym sklepie cukierniczym.