Pierogi z suszonymi śliwkami


Pierogi z suszonymi śliwkami

Ostatnio pytałam Was na Facebooku jakie mniej znane potrawy serwujecie na wigilię. Dość często pisaliście o pierogach z suszoną śliwką, a że robiłam akurat pierogi z grzybami i zostało mi ciasto, postanowiłam spróbować i tego dania. Tym bardziej że wykonanie jest bardzo proste i szybkie. No i mieliście racje, są mega pyszne, aż dziwne, że nigdy wcześniej o nich nie słyszałam. Kto jeszcze nie próbował, to bardzo polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

100 ml wody

1 łyżka masła

1 szklanka mąki

1 jajko

  • Farsz:

suszone śliwki kalifornijskie

  • Dodatkowo:

50g masła

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru waniliowego

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***

*** Suszone śliwki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na 10 minut ***

*** Po tym czasie śliwki odcedzamy na sitku ***

*** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Na każdym kółku kładziemy śliwkę ***

*** Kółka składamy na pół i zaklejamy brzegi ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***

*** Pierogi wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na płaski talerz. W rondelku stapiamy masło, dodajemy miód oraz cukier waniliowy, mieszamy do rozpuszczenia ***

*** Tak powstałym sosem polewamy pierogi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Pierogi z suszonymi śliwkami

  • Małgosia

    Witam. U mnie w domu też podaje się takie pierogi ale koniecznie posypane jeszcze orzechami włoskimi. Polecam wypróbować. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Witam, dziękuje za polecenie, uwielbiam orzechy, więc już wiem że będzie mi smakowało to połączenie :))