Pierogi z suszonymi śliwkami
Ostatnio pytałam Was na Facebooku jakie mniej znane potrawy serwujecie na wigilię. Dość często pisaliście o pierogach z suszoną śliwką, a że robiłam akurat pierogi z grzybami i zostało mi ciasto, postanowiłam spróbować i tego dania. Tym bardziej że wykonanie jest bardzo proste i szybkie. No i mieliście racje, są mega pyszne, aż dziwne, że nigdy wcześniej o nich nie słyszałam. Kto jeszcze nie próbował, to bardzo polecam!
Składniki:
- Ciasto:
100 ml wody
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
1 jajko
- Farsz:
suszone śliwki kalifornijskie
- Dodatkowo:
50g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru waniliowego
*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***
*** Suszone śliwki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na 10 minut ***
*** Po tym czasie śliwki odcedzamy na sitku ***
*** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Na każdym kółku kładziemy śliwkę ***
*** Kółka składamy na pół i zaklejamy brzegi ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***
*** Pierogi wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na płaski talerz. W rondelku stapiamy masło, dodajemy miód oraz cukier waniliowy, mieszamy do rozpuszczenia ***
*** Tak powstałym sosem polewamy pierogi ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Witam. U mnie w domu też podaje się takie pierogi ale koniecznie posypane jeszcze orzechami włoskimi. Polecam wypróbować. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Witam, dziękuje za polecenie, uwielbiam orzechy, więc już wiem że będzie mi smakowało to połączenie :))