Zupa wiejska na żeberkach
Rozgrzewająca, treściwa i mega smaczna zupka. Idealna na chłodne dni. Polecam!
Składniki:
1 pasek żeberek o wadze ok 1 kg
2-3 ziemniaki
1 marchew
pół pora
pół pęczka pietruszki
1 puszka fasolki (białej lub czerwonej)
1 ząbek czosnku
3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej
ok 1 litr wody
0,5 litra passaty pomidorowej
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, cukier, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
*** Żeberka kroimy na porcje po 2-3 kości w każdej ***
*** Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą ***
*** Dodajemy po 2 kulki ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz 1 łyżeczkę soli, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 1godzinę ***
*** W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w półplasterki, a pietruszkę drobno siekamy ***
*** Po upływie godziny warzywa dodajemy do wywaru mięsnego, wsypujemy kaszę i gotujemy całość przez około 15 minut – do miękkości warzyw ***
*** Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę z puszki i przeciśnięty czosnek, mieszamy i gotujemy przez ok 5 minut ***
*** Następnie zupę zaciągamy, w kubku mieszamy mąkę z niewielką ilością wody (ok 1/3 szklanki), wlewamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i niewielką ilością cukru (ok 1 łyżeczka), gotujemy jeszcze przez kilka minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ