Rumsztyk z cebulką
Trochę już zapomniane danie, choć w czasach PRL-u było flagową potrawą każdej restauracji. Zazwyczaj rumsztyk czy befsztyk wykonuje się z mięsa wołowego, ale dawny przysmak z wieprzowiny jest równie pyszny i chyba bardziej soczysty, a do tego o niebo tańszy 😉 Dodatkowym plusem jest szybkość i łatwość wykonania tego dania. Polecam wypróbować!
Rumsztyk, to bardzo smaczny i aromatyczny kotlet z siekanego lub grubo mielonego mięsa, bez dodatku jajka i bułki jak w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych.
Składniki:
500g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
3 łyżki gorącej wody
sól, pieprz
2 cebule
smalec do smażenia
1 łyżka oleju
*** Cebulę kroimy w półplasterki ***
*** Mięso drobno siekamy lub mielimy na maszynce o dużych oczkach ***
*** Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy ***
*** Dłonie smarujemy olejem i formujemy w nich średniej wielkości kotleciki (wyszło mi 6 sztuk) i delikatnie spłaszczamy ***
*** Kotleciki układamy na rozgrzanym smalcu ***
*** Smażymy na niedużej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***
*** Klopsiki przesuwamy na bok, lub jeśli nie mamy miejsca to zdejmujemy na chwilę z patelni. Dokładamy cebulkę i podsmażamy ją przez chwilę na niedużym ogniu, aby się nie przypaliła ***
*** Na cebuli układamy mięso, podlewamy odrobiną wody i smażymy przez chwilę pod przykryciem, aby smaki się ze sobą połączyły ***
*** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ