Rumsztyk z cebulką


Rumsztyk z cebulką

Trochę już zapomniane danie, choć w czasach PRL-u było flagową potrawą każdej restauracji. Zazwyczaj rumsztyk czy befsztyk wykonuje się z mięsa wołowego, ale dawny przysmak z wieprzowiny jest równie pyszny i chyba bardziej soczysty, a do tego o niebo tańszy 😉 Dodatkowym plusem jest szybkość i łatwość wykonania tego dania. Polecam wypróbować!

Rumsztyk, to bardzo smaczny i aromatyczny kotlet z siekanego lub grubo mielonego mięsa, bez dodatku jajka i bułki jak w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych.

 

 

Składniki:

500g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)

3 łyżki gorącej wody

sól, pieprz

2 cebule

smalec do smażenia

1 łyżka oleju

 

 

*** Cebulę kroimy w półplasterki ***

*** Mięso drobno siekamy lub mielimy na maszynce o dużych oczkach ***

*** Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy ***

*** Dłonie smarujemy olejem i formujemy w nich średniej wielkości kotleciki (wyszło mi 6 sztuk) i delikatnie spłaszczamy ***

*** Kotleciki układamy na rozgrzanym smalcu ***

*** Smażymy na niedużej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***

*** Klopsiki przesuwamy na bok, lub jeśli nie mamy miejsca to zdejmujemy na chwilę z patelni. Dokładamy cebulkę i podsmażamy ją przez chwilę na niedużym ogniu, aby się nie przypaliła ***

*** Na cebuli układamy mięso, podlewamy odrobiną wody i smażymy przez chwilę pod przykryciem, aby smaki się ze sobą połączyły ***

*** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE