Francuskie cebularze


Francuskie cebularze

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu przekąska, jej smak i zapach jest wprost nie do opisania. Koniecznie spróbujcie!

 

 

Składniki:

2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)

1 łyżka masła najlepiej klarownego

10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

2 łyżki suchego maku

sól, pieprz

 

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę ***

*** Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle ***

*** Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy ją solą oraz pieprzem, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Na cieście francuskim rozkładamy równomiernie cebulę, zostawiając ok 5 centymetrów wolnych od dłuższego boku ***

*** Na cebuli rozsypujemy starty na tarce lub pokrojony na kawałki ser żółty ***

*** Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon ***

*** Kroimy na ok 2 centymetrowe plastry ***

*** Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** W miseczce mieszamy jajko ***

*** Wierzch i boki każdego rulonika smarujemy jajkiem ***

*** Z wierzchu ruloniki posypujemy makiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez ok 10-12 minut, do ładnego zrumienienia ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Francuskie cebularze