Francuskie cebularze
Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu przekąska, jej smak i zapach jest wprost nie do opisania. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
1 łyżka masła najlepiej klarownego
10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki suchego maku
sól, pieprz
*** Cebulę kroimy w kostkę ***
*** Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle ***
*** Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy ją solą oraz pieprzem, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Na cieście francuskim rozkładamy równomiernie cebulę, zostawiając ok 5 centymetrów wolnych od dłuższego boku ***
*** Na cebuli rozsypujemy starty na tarce lub pokrojony na kawałki ser żółty ***
*** Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon ***
*** Kroimy na ok 2 centymetrowe plastry ***
*** Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** W miseczce mieszamy jajko ***
*** Wierzch i boki każdego rulonika smarujemy jajkiem ***
*** Z wierzchu ruloniki posypujemy makiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez ok 10-12 minut, do ładnego zrumienienia ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- Imprezowe przekąski Przepisy tutaj (KLIK)
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- Dania dla dzieci Przepisy tutaj (KLIK)
Super przepisy
Dziękuje :))