Maślankowiec z mrożonymi owocami
Wilgotne i przepyszne ciasto na maślance z kruszonką i mrożonymi owocami. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Możemy tutaj wykorzystać dowolne owoce jaki akurat mamy w zamrażalce np. maliny, jagody, wiśnie, porzeczki czy borówki.
Składniki:
Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
- Kruszonka:
100g zimnego masła
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
- Dodatkowo:
1 szklanka mrożonych owoców np maliny, jagody, wiśnie, borówki
*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta, kruszonkę umieszczamy w lodówce ***
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 26 cm) ***
*** Na cieście układamy mrożone owoce ***
*** Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką ***
*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok 1 godzinę – do suchego patyczka ***
*** W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika aby nie powstał zakalec, dopiero przed końcem pieczenia zaczynamy sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ