Maślankowiec z mrożonymi owocami


Maślankowiec z mrożonymi owocami

Wilgotne i przepyszne ciasto na maślance z kruszonką i mrożonymi owocami. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Możemy tutaj wykorzystać dowolne owoce jaki akurat mamy w zamrażalce np. maliny, jagody, wiśnie, porzeczki czy borówki.

 

 

Składniki:

Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

  • Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka maślanki

3 jajka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

  • Kruszonka:

100g zimnego masła

1 szklanka mąki

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

1 szklanka mrożonych owoców np maliny, jagody, wiśnie, borówki

 

 

*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta, kruszonkę umieszczamy w lodówce ***

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 26 cm) ***

*** Na cieście układamy mrożone owoce ***

*** Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką ***

*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok 1 godzinę – do suchego patyczka ***

*** W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika aby nie powstał zakalec, dopiero przed końcem pieczenia zaczynamy sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE