Pałki kurczaka po meksykańsku
Danie jest naprawdę pyszne oraz łatwe w wykonaniu i nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy wszystkie składniki zamknąć w foliowym worku do pieczenia, wymieszać i upiec. Banalnie proste. Jednocześnie, razem z mięsem możemy przygotować pyszne rumiane ziemniaczki i będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki TUTAJ (KLIK)
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
1//3 szklanki bulionu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
po 1 łyżeczce soli, słodkiej papryki, suszonej bazylii
po pół łyżeczki papryki wędzonej, kuminu
po szczypcie pieprzu i chilli
1 marchew
2 papryki (u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej)
Worek foliowy „rękaw” do pieczenia
*** Pałki z kurczaka obsypujemy wszystkimi przyprawami, mieszamy ***
*** Marchew obieramy i kroimy w plastry ***
*** Papryki kroimy w dużą kostkę ***
*** Wszystko przekładamy do foliowego worka do pieczenia, wlewamy bulion wymieszany z miodem i koncentratem, zawiązujemy i dokładnie mieszamy obracając workiem kilkakrotnie w różne strony ***
*** Worek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie rozcinamy worek i przesypujemy zawartość do naczynia żaroodpornego ***
*** Naczynie wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 10 minut, aż mięso się zrumieni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Pyszności! Kocham takie obiady, zdrowe, syte i nie ma dużo roboty przy nich. Ja robiłam to danie w moim wolnowarze Rice Cooker od Ariete więc się już całkiem nie napracowałam, a wyszło idealne.