Pałki kurczaka po meksykańsku


Pałki kurczaka po meksykańsku

Danie jest naprawdę pyszne oraz łatwe w wykonaniu i nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy wszystkie składniki zamknąć w foliowym worku do pieczenia, wymieszać i upiec. Banalnie proste. Jednocześnie, razem z mięsem możemy przygotować pyszne rumiane ziemniaczki i będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki TUTAJ (KLIK)

 

 

Składniki:

1 kg pałek z kurczaka

1//3 szklanki bulionu

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

po 1 łyżeczce soli, słodkiej papryki, suszonej bazylii

po pół łyżeczki papryki wędzonej, kuminu

po szczypcie pieprzu i chilli

1 marchew

2 papryki (u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej)

Worek foliowy „rękaw” do pieczenia

 

 

*** Pałki z kurczaka obsypujemy wszystkimi przyprawami, mieszamy ***

*** Marchew obieramy i kroimy w plastry ***

*** Papryki kroimy w dużą kostkę ***

*** Wszystko przekładamy do foliowego worka do pieczenia, wlewamy bulion wymieszany z miodem i koncentratem, zawiązujemy i dokładnie mieszamy obracając workiem kilkakrotnie w różne strony ***

*** Worek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie rozcinamy worek i przesypujemy zawartość do naczynia żaroodpornego ***

*** Naczynie wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 10 minut, aż mięso się zrumieni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Pałki kurczaka po meksykańsku

  • Anonim

    Pyszności! Kocham takie obiady, zdrowe, syte i nie ma dużo roboty przy nich. Ja robiłam to danie w moim wolnowarze Rice Cooker od Ariete więc się już całkiem nie napracowałam, a wyszło idealne.