Makaron z sosie śmietanowym z dynią i boczkiem
Szybkie i proste w przygotowaniu, ale mega smaczne danie z dynią na jesień!
Składniki:
200g makaronu tagliatelle
150g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka drobno pokrojonej dyni
50ml bulionu lub wody
150ml śmietanki 30 lub 36%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
50g startego żółtego sera
sól, pieprz, ostra papryka
*** Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy ***
*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni ***
*** Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli ***
*** Następnie dokładamy obraną ze skórki i drobno pokrojoną dynie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***
*** Potrawę zalewamy bulionem (lub wodą) i śmietanką, mieszamy, zagotowujemy ***
*** Gotujemy całość na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W tym czasie dynia zmięknie, a sos zgęstnieje. Doprawiamy potrawę do smaku solą, pieprzem i papryką ****
*** Podajemy na makaronie posypane siekaną pietruszką i startym serem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ