Makaron z sosie śmietanowym z dynią i boczkiem


Makaron z sosie śmietanowym z dynią i boczkiem

Szybkie i proste w przygotowaniu, ale mega smaczne danie z dynią na jesień!

 

 

Składniki:

200g makaronu tagliatelle

150g boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka drobno pokrojonej dyni

50ml bulionu lub wody

150ml śmietanki 30 lub 36%

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

50g startego żółtego sera

sól, pieprz, ostra papryka

 

 

 

*** Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy ***

*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni ***

*** Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli ***

*** Następnie dokładamy obraną ze skórki i drobno pokrojoną dynie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***

*** Potrawę zalewamy bulionem (lub wodą) i śmietanką, mieszamy, zagotowujemy ***

*** Gotujemy całość na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W tym czasie dynia zmięknie, a sos zgęstnieje. Doprawiamy potrawę do smaku solą, pieprzem i papryką ****

*** Podajemy na makaronie posypane siekaną pietruszką i startym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE