Kruche ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa


Kruche ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa

Prosty i wprost ekspresowy przepis na pyszne ciasteczka z czekoladą w środku, które rozpływają się w ustach!

 

Składniki:

150g miękkiego masła

150g cukru

szczypta soli

2 jajka

ok 400g mąki krupczatki

100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)

opcjonalnie 1 łyżka rumu

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem i solą, za pomocą miksera, na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku i opcjonalnie rum. Następnie pomału dosypujemy mąkę, a na końcu drobno pokrojoną czekoladę. Całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Końcówkę tłuczka do mięsa (tą z wzorkiem) moczymy w mące i odciskamy na kulce ciasta spłaszczając ją delikatnie. Na końcu szklanką lub innym okręgiem wykrawamy ciasteczka aby obciąć nierówne brzegi  ***

*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 10-15 minut – do zrumienienia ***

*** Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciastek ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE