Kruche ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa
Prosty i wprost ekspresowy przepis na pyszne ciasteczka z czekoladą w środku, które rozpływają się w ustach!
Składniki:
150g miękkiego masła
150g cukru
szczypta soli
2 jajka
ok 400g mąki krupczatki
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)
opcjonalnie 1 łyżka rumu
*** Masło ucieramy z cukrem i solą, za pomocą miksera, na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku i opcjonalnie rum. Następnie pomału dosypujemy mąkę, a na końcu drobno pokrojoną czekoladę. Całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny ***
*** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Końcówkę tłuczka do mięsa (tą z wzorkiem) moczymy w mące i odciskamy na kulce ciasta spłaszczając ją delikatnie. Na końcu szklanką lub innym okręgiem wykrawamy ciasteczka aby obciąć nierówne brzegi ***
*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 10-15 minut – do zrumienienia ***
*** Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciastek ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ