Tagliatelle z łososiem w sosie śmietankowo-cytrynowym


Tagliatelle z łososiem w sosie śmietankowo-cytrynowym

Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe z rybą w roli głównej. Jedno z moich ulubionych połączeń: łosoś, śmietanka, sok z cytryny, makaron i koperek. Palce lizać!

 

 

Składniki:

200g makaronu tagliatelle

250g fileta z łososia

kawałek pora (ok 10 cm)

pół szklanki bulionu

pół szklanki śmietanki 30 lub 36%

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz

1 łyżeczka masła

 

 

 

*** Makaron gotujemy al dente i przecedzamy. Łososia pozbawiamy skóry i kroimy w 2 centymetrową kostkę ***

*** Pora dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem dość cienko szatkujemy i podsmażamy na maśle ***

*** Podsmażonego pora zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny ***

*** Mieszamy, zagotowujemy i dodajemy surowego łososia ***

*** Całość dusimy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut bez przykrycia, aż ryba przestanie być surowa ***

*** Doprawiamy do smaku i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Sos nie musi być bardzo gęsty. Danie posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Tagliatelle z łososiem w sosie śmietankowo-cytrynowym