Tagliatelle z łososiem w sosie śmietankowo-cytrynowym
Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe z rybą w roli głównej. Jedno z moich ulubionych połączeń: łosoś, śmietanka, sok z cytryny, makaron i koperek. Palce lizać!
Składniki:
200g makaronu tagliatelle
250g fileta z łososia
kawałek pora (ok 10 cm)
pół szklanki bulionu
pół szklanki śmietanki 30 lub 36%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
*** Makaron gotujemy al dente i przecedzamy. Łososia pozbawiamy skóry i kroimy w 2 centymetrową kostkę ***
*** Pora dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem dość cienko szatkujemy i podsmażamy na maśle ***
*** Podsmażonego pora zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny ***
*** Mieszamy, zagotowujemy i dodajemy surowego łososia ***
*** Całość dusimy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut bez przykrycia, aż ryba przestanie być surowa ***
*** Doprawiamy do smaku i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Sos nie musi być bardzo gęsty. Danie posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Tego właśnie ostatnio szukałam. Potrzebuję przepisów z łososiem. Super przepis. Dziękuję za niego 🙂
Bardzo proszę, cieszę się że przepis się przydaje ;))