Kotlety po francusku


Kotlety po francusku

Bardzo smaczny i nieskomplikowany pomysł na soczyste danie z piersi kurczaka. Takie kotlety możemy podać na obiad w towarzystwie ulubionych dodatków. Pamiętajcie tylko, że należy je smażyć na niewielkiej mocy palnika przez około 4-5 minut, ponieważ zbyt duży ogień sprawi, że kotleciki szybko zrumienią się z zewnątrz, a będą nadal surowe w środku.

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 jajka

4 płaskie łyżki mąki pszennej

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy francuskiej

1 ząbek czosnku

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, majonez, musztardę, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim po dwie łyżki ciasta na każdy kotlecik ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika po ok 4-5 minut z każdej strony, aż kotlety ładnie się zrumienią ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Kotlety po francusku

  • Anonim

    Filet z piersi kurczaka teraz ostatnimi czasy grilluję na elektrycznym grillu Ariete. Zdecydowanie polecam, ale chętnie wyproóbowałabym też inny przepis. Pewnie skuszę się na ten, bo dania wyglądają extra.