Kotlety po francusku - IMG 8028

Kotlety po francusku

Kotlety po francusku

Bardzo smaczny i nieskomplikowany pomysł na soczyste danie z piersi kurczaka. Takie kotlety możemy podać na obiad w towarzystwie ulubionych dodatków. Pamiętajcie tylko, że należy je smażyć na niewielkiej mocy palnika przez około 4-5 minut, ponieważ zbyt duży ogień sprawi, że kotleciki szybko zrumienią się z zewnątrz, a będą nadal surowe w środku.

 

Kotlety po francusku - IMG 8028

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 jajka

4 płaskie łyżki mąki pszennej

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy francuskiej

1 ząbek czosnku

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ***

Kotlety po francusku - IMG 8005

*** Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, majonez, musztardę, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy ***

Kotlety po francusku - IMG 8006

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

Kotlety po francusku - IMG 8007

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim po dwie łyżki ciasta na każdy kotlecik ***

Kotlety po francusku - IMG 8009

*** Smażymy na średniej mocy palnika po ok 4-5 minut z każdej strony, aż kotlety ładnie się zrumienią ***

Kotlety po francusku - IMG 8010

*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

Kotlety po francusku - IMG 8015

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

Kotlety po francusku - IMG 8028

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Kotlety po francusku - 5B0670D0 6751 47EB 8F5F 1A916E274523

Kotlety po francusku - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

 

1 komentarz do “Kotlety po francusku”

  1. Filet z piersi kurczaka teraz ostatnimi czasy grilluję na elektrycznym grillu Ariete. Zdecydowanie polecam, ale chętnie wyproóbowałabym też inny przepis. Pewnie skuszę się na ten, bo dania wyglądają extra.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry