Kotlety po francusku
Bardzo smaczny i nieskomplikowany pomysł na soczyste danie z piersi kurczaka. Takie kotlety możemy podać na obiad w towarzystwie ulubionych dodatków. Pamiętajcie tylko, że należy je smażyć na niewielkiej mocy palnika przez około 4-5 minut, ponieważ zbyt duży ogień sprawi, że kotleciki szybko zrumienią się z zewnątrz, a będą nadal surowe w środku.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 jajka
4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu
*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, majonez, musztardę, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim po dwie łyżki ciasta na każdy kotlecik ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika po ok 4-5 minut z każdej strony, aż kotlety ładnie się zrumienią ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Filet z piersi kurczaka teraz ostatnimi czasy grilluję na elektrycznym grillu Ariete. Zdecydowanie polecam, ale chętnie wyproóbowałabym też inny przepis. Pewnie skuszę się na ten, bo dania wyglądają extra.