Jogurtowiec ze śliwką i kruszonką


Jogurtowiec ze śliwką i kruszonką

Ciasto jest wilgotne, długo świeże i łatwe oraz dość szybkie w przygotowaniu. Często do niego wracam bo wszystkim bardzo smakuje. Pamiętajcie jednak, że ciasta jogurtowe nie lubią długiego mieszania, należy tylko połączyć składniki, aż masa będzie jednolita. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

350g gęstego jogurtu naturalnego

3 jajka

200ml oleju

1 szklanka cukru

500g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Kruszonka:

50g zimnego masła

5 łyżek cukru

80g mąki pszennej

  • Dodatkowo:

ok 10 sztuk śliwek węgierek

 

 

 

*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta, kruszonkę umieszczamy w lodówce ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość ponownie delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( moja foremka ma wymiary 21 x 26 cm) ***

*** Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście skórką do dołu ***

*** Na wierzchu wykładamy równomiernie kruszonkę ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE