Jogurtowiec ze śliwką i kruszonką
Ciasto jest wilgotne, długo świeże i łatwe oraz dość szybkie w przygotowaniu. Często do niego wracam bo wszystkim bardzo smakuje. Pamiętajcie jednak, że ciasta jogurtowe nie lubią długiego mieszania, należy tylko połączyć składniki, aż masa będzie jednolita. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
350g gęstego jogurtu naturalnego
3 jajka
200ml oleju
1 szklanka cukru
500g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kruszonka:
50g zimnego masła
5 łyżek cukru
80g mąki pszennej
- Dodatkowo:
ok 10 sztuk śliwek węgierek
*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta, kruszonkę umieszczamy w lodówce ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość ponownie delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( moja foremka ma wymiary 21 x 26 cm) ***
*** Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście skórką do dołu ***
*** Na wierzchu wykładamy równomiernie kruszonkę ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ