Schab w sosie z papryką


Schab w sosie z papryką

Ten schab nic a nic nie jest suchy, wychodzi soczysty, kruchy i naprawdę pyszny! Danie świetnie smakuje z ziemniaczkami, pyzami albo kaszą i oczywiście ulubioną surówką. U mnie surówka z tego (klik) przepisu. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg schabu

1 cebula

1 marchew

1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej)

300ml bulionu

2 łyżki sosu sojowego

50ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%

1 łyżka mąki

1 łyżka posiekanej pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

olej do smażenia (ok 2 łyżki)

 

 

*** Schab kroimy na 4-5 plastrów i oprószamy przyprawami ***

*** Cebulę kroimy w piórka, marchew w plasterki, a paprykę w paseczki ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy ***

*** Plastry schabu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka( lub na patelnie z wysokim rantem), a na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy marchew, mieszamy ***

*** Dokładamy paprykę i całość przez chwilę smażymy ***

*** Warzywa przekładamy do garnka z mięsem, całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy ***

*** Danie dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 45-50 minut – aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** W szklance mieszamy śmietankę z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka ***

*** Całość wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje ***

*** Na koniec danie doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem i posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE