Schab w sosie z papryką
Ten schab nic a nic nie jest suchy, wychodzi soczysty, kruchy i naprawdę pyszny! Danie świetnie smakuje z ziemniaczkami, pyzami albo kaszą i oczywiście ulubioną surówką. U mnie surówka z tego (klik) przepisu. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg schabu
1 cebula
1 marchew
1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej)
300ml bulionu
2 łyżki sosu sojowego
50ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanej pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
olej do smażenia (ok 2 łyżki)
*** Schab kroimy na 4-5 plastrów i oprószamy przyprawami ***
*** Cebulę kroimy w piórka, marchew w plasterki, a paprykę w paseczki ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy ***
*** Plastry schabu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka( lub na patelnie z wysokim rantem), a na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy marchew, mieszamy ***
*** Dokładamy paprykę i całość przez chwilę smażymy ***
*** Warzywa przekładamy do garnka z mięsem, całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy ***
*** Danie dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 45-50 minut – aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** W szklance mieszamy śmietankę z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka ***
*** Całość wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje ***
*** Na koniec danie doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem i posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ