Szybkie racuszki jogurtowe
Puszyste, przepyszne i wprost ekspresowe w wykonaniu. Rumiane placuszki na jogurcie naturalnym wykonacie z zaledwie kilku podstawowych składników, wystarczy je wymieszać i już można smażyć. Polecam!
Składniki:
250g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
150g maki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***
*** Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną ***
*** Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni racuszki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Następnie układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Czy można zamiast sody tyle samo proszku do pieczenia,bo akurat niema sody
Można zamienić na proszek