Ciasto budyniowe ze śliwką i kruszonką
Łatwy i szybki w przygotowaniu wypiek o przyjemnej i puszystej konsystencji z dodatkiem śliwek i kruszonki. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
*wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
170g miękkiego masła
- Kruszonka:
50g zimnego masła
5 łyżek cukru
80g mąki pszennej
- Dodatkowo:
ok 10 sztuk śliwek węgierek
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta ***
*** Do miski przekładamy masło oraz oba cukry i ucieramy razem mikserem do białości ***
*** Do utartego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem ***
*** Ciasto mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm). Na wierzchu układamy pokrojone śliwki – skórką do dołu ***
*** Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Wyszło pyszne :). Łatwy przepis z serii tych, gdzie coś się robi „przy okazji” reszty gotowania :)).
Nasz dzisiejszy obiad z resztą,też był z Pani przepisow :). Mam tez smalczyk w lodówce :)…Ach, kiedy ta książka kucharska;)
A gdzie dynia???
To jest ciasto budyniowe, a nie dyniowe.