Jagodowa panna cotta – pyszny mini deserek
Delikatna i przepyszna jagodowa przekąska, która wprost rozpływa się w ustach. Wyśmienity i bardzo efektowny deser nie tylko na specjalne okazję.
Inspiracja na deser pochodzi ze strony Cake it.
Do wykonania deserków będą nam potrzebne dwie sylikonowe foremki. Jedna na sześć dużych babeczek, a druga na małe półkule. Moja foremka na większe babeczki ma wymiary 7,5 x 3×5 cm. Natomiast mniejsza jest na 15 mini półkul o średnicy 3 cm. Obie foremki kupiłam na allegro.
Składniki:
- Żelka jagodowa:
50g jagód (świeżych lub mrożonych)
15g cukru
1g żelatyny (1/3 łyżeczki)
- Panna cotta:
260g jagód
3 łyżki soku z cytryny
50g cukru
10g żelatyny (2,5 łyżeczki)
260ml śmietanki 30%
MOJA RADA: deserki ciężko się przekłada, więc możemy je podać na efektownych podkładkach lub na przykład na kruchych ciasteczkach, które należy upiec na trochę większą średnice niż nasze monoporcje.
*** W pierwszej kolejności przygotowujemy żelkę jagodową. Jagody przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Żelatynę wsypujemy do szklanki lub miseczki i zalewamy niewielką ilością wody (2-3 łyżki). ***
*** Jagody zdejmujemy z ognia i blendujemy. Do gorącego puree dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy ***
*** Masę jagodową przelewamy do wgłębień w foremce w kształcie małych półkul. Potrzebujemy sześciu żelek, ale pewnie masy wyjdzie nam trochę więcej. Formę wstawiamy do zamrażarki na minimum 2 godziny ***
*** W międzyczasie przygotowujemy panna cottę. Jagody zagotowujemy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody ***
*** Jagody blendujemy i przecieramy przez sitko. Do gorącego puree jagodowego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy ***
*** Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do wrzenia ***
*** Śmietankę zdejmujemy z ognia i mieszamy z musem jagodowym. Pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny ***
*** Po tym czasie panna cottę wlewamy do foremek – wypełniając je do 3/4 wysokości ***
*** Zamrożone żelki wyjmujemy z foremek ***
*** Żelki umieszczamy na masie jagodowej ***
*** Foremki zalewamy do pełna panna cottą i całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Najlepiej umieścić foremkę na desce aby stabilnie się przenosiło. Następnie całość przekładamy do zamrażarki na co najmniej 4-5 godzin, aż deser będzie całkowicie zamrożony ***
*** Po tym czasie wyjmujemy deser z foremki i umieszczamy na podkładkach lub ciasteczkach ***
*** Deserki wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się rozmroziły ***
*** Gotowe deserki możemy udekorować na przykład borówkami, jagodami, czekoladą albo listkami mięty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ