Surówka siedmiodniówka
Mega smaczny, chrupiący i kolorowy dodatek do obiadu. Świetna surówka, którą szybko się robi i bardzo długo zachowuje świeżość. Możemy przechowywać ją w lodówce aż siedem dni i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Polecam!
Składniki:
1 mała młoda kapusta (ok 1kg)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
pęczek pietruszki
- Zalewa:
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
*** Kapustę szatkujemy ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Papryki kroimy w małe paseczki ***
*** Pietruszkę drobno siekamy ***
*** Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski ***
*** W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę ***
*** Zalewę zagotowujemy mieszając ***
*** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę co jakiś czas mieszając ***
*** Po tym czasie surówka jest już gotowa do jedzenia. Możemy przełożyć ją do słoika lub przechowywać w misce do 7 dni w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ