Arbuz z owocami w galaretce
Lekka, pyszna i bardzo efektowna przekąska, świetna na letnie przyjęcie. Jest mega prosta w przygotowaniu, a wygląda tak niesamowicie, że chętnie zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli Polecam!
Składniki:
1 nieduży arbuz
3 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku winogronowym)
1,2 litra wody
ulubione owoce typu: truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, brzoskwinie, morele, porzeczki, winogrona, agrest itp.
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Arbuza myjemy i osuszamy. Odcinamy górną część oraz delikatnie odcinamy kawałek dolnej części, aby arbuz stał i się nie kulał ***
*** Przy pomocy dużej łyżki lub łyżki do owoców albo do lodów wydrążamy z arbuza cały miąższ, nie będzie on nam już potrzebny, ale absolutnie go nie wyrzucamy, możemy zrobić z niego lemoniadę lub po prostu zjeść na deser ***
*** Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, większe typu brzoskwinie, morele pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki ***
*** Owoce delikatnie przekładamy do wydrążonego arbuza ***
*** Całość zalewamy przestudzoną galaretką ***
*** Arbuza przykrywamy odciętą wcześniej górną częścią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc ***
*** Po tym czasie arbuza przecinamy delikatnie na pół ***
*** A następnie na ćwiartki i na plastry ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Przyjęcie dla dzieci – pomysły na pyszne i kolorowe dania oraz przekąski KLIKNIJ TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ