Arbuz z owocami w galaretce – pyszny deser!


Arbuz z owocami w galaretce

Lekka, pyszna i bardzo efektowna przekąska, świetna na letnie przyjęcie. Jest mega prosta w przygotowaniu, a wygląda tak niesamowicie, że chętnie zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli Polecam!

 

 

Składniki:

1 nieduży arbuz

3 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku winogronowym)

1,2 litra wody

ulubione owoce typu: truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, brzoskwinie, morele, porzeczki, winogrona, agrest itp.

 

 

 

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Arbuza myjemy i osuszamy. Odcinamy górną część oraz delikatnie odcinamy kawałek dolnej części, aby arbuz stał i się nie kulał ***

*** Przy pomocy dużej łyżki lub łyżki do owoców albo do lodów wydrążamy z arbuza cały miąższ, nie będzie on nam już potrzebny, ale absolutnie go nie wyrzucamy, możemy zrobić z niego lemoniadę lub po prostu zjeść na deser ***

*** Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, większe typu brzoskwinie, morele pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki ***

*** Owoce delikatnie przekładamy do wydrążonego arbuza ***

*** Całość zalewamy przestudzoną galaretką ***

*** Arbuza przykrywamy odciętą wcześniej górną częścią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc ***

*** Po tym czasie arbuza przecinamy delikatnie na pół ***

*** A następnie na ćwiartki i na plastry ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • Przyjęcie dla dzieci – pomysły na pyszne i kolorowe dania oraz przekąski KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE