Domowy smalec
Pyszny domowy smalec z chrupiącymi skwarkami, to pomysł na świetną swojską przekąskę. Najlepiej smakuje rozsmarowany na chlebku z dodatkiem ogórka małosolnego lub kiszonego. Możemy go przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
Nie solę smalcu w czasie wytapiania, ponieważ sól nie rozpuszcza się w tłuszczu i opada na dno, lepiej zatem posolić go już na kanapce.
Składniki:
1kg słoniny wieprzowej
250g boczku surowego
1 cebula
*** Smalec oraz boczek kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa ***
*** Całość przekładamy do garnka lub na dużą patelnię z wysokim rantem. Ustawiamy moc palnika na średnią i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika i możemy zacząć mieszać, najlepiej robić to drewnianą łyżką ***
*** Słonina powinna się stopniowo wytapiać, a skwarki skurczyć i zrumienić. W ten sposób wytapiamy smalec przez około 1 godzinę ***
*** Następnie do garnka dodajemy cebulę przeciętą na pół i całość podsmażamy jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy cebulę, nie będzie nam już potrzebna ***
*** Przestudzony smalec rozlewamy do naczyń lub słoików ***
*** Gdy całkowicie ostygnie wkładamy go do lodówki. Po kilku godzinach smalec stężeje i nadaje się już do smarowania na kanapki ***
*** Najlepiej smakuje podany z ogórkiem małosolnym lub kiszonym ***
*** SMACZNEGO ***
Pierwszy raz zrobiłam własny smalec i wyszedł przepyszny