Rurki z kremem budyniowym
Delikatne kruche ciasto i niesamowicie smaczny krem. Te rurki robią furorę na wszystkich domowych imprezach. Możemy je upiec nawet kilka dni wcześniej i nadziać kremem w dzień podania. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a smak naprawdę rewelacyjny. Polecam!
Z podanych składników wyjdzie około 50 – 60 rurek.
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki pszennej
350g zimnego masła
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- Krem budyniowy:
750 ml mleka (3 szklanki)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)
2 łyżki mąki pszennej
200g masła
- Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rurek
*** Do przygotowania rurek będziemy potrzebować metalowych foremek, które za niewielką cenę można nabyć w sklepie gospodarstwa domowego lub w internecie ***
*** Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy,sól, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na części, i każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości około 2-3 cm ***
*** Paski ciasta owijamy wokół metalowych rurek, tak aby delikatnie na siebie zachodziły ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Jeszcze dość ciepłe rurki zdejmujemy delikatnie z foremek ***
*** Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną ***
*** Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje ***
*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń ***
*** Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***
*** Masę budyniową przekładamy do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę ***
*** Na koniec rurki oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Ten przepis to prawdziwy hit. Na jakąkolwiek okoliczność bym nie zrobiła to zbieram pochwały. Dziękuję
35 g masła to nie będzie za mało na taką ilość maki?
Tak, dziękuje za uwagę, powinno być 350g masła, już poprawiam